10:51 μμ: Τα συγχαρητήρια για όλα αυτά που ζήσαμε σήμερα πρέπει να πάνε στην οργανωτική ομάδα του TEDxAthens και ιδιαίτερα στους εθελοντές που βοηθούσαν σε ό,τι χρειαζόμασταν καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου. Σας ευχαριστούμε που μείνατε μαζί μας μέχρι αυτήν την ώρα. Καλό σας βράδυ!
10:49 μμ: Εδώ ολοκληρώνεται το TEDxAthens 2012. Το main event διήρκησε 13 υπέροχες ώρες, οι οποίες μας γέμισαν με εμπειρίες. Πολλές από τις ομιλίες είναι σίγουρο πως θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για κάποιους από τους επισκέπτες, ενώ οι υπόλοιπες θα μας βάλουν να σκεφτούμε. Ο στόχος του φετινού event ήταν να γίνουμε do-ers, να μπει αυτή η φιλοσοφία στην καθημερινότητα μας. Και φαίνεται πως το πέτυχε.
10:42 μμ: Οι 8 KICK βρίσκονται στη σκηνή ως οι τελευταίοι performers. Θα κάνουν κωμικό αυτοσχεδιασμό, με μια μορφή θεάτρου. Ας τους απολαύσουμε.
10:40 μμ: Κλείνει, προτρέποντας μας να πιστέψουμε στο ελληνικό φαγητό, να το μαγειρεύουμε και να το διδάσκουμε σε άλλους. Η Diane Kochilias ήταν πολύ καλή επιλογή για να κλείσει τους ομιλητές (ας μην ξεχνάμε πως μετά τους επόμενους performers μας περιμένουν έξω από την αίθουσα τα Simply Burgers). Μιλούσε για την ελληνική κουζίνα και έδειχνε το πόσο πολύ την αγαπάει.
10:38 μμ: Τελευταία δουλεύει με μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το Harvard. Εκεί έβλεπε τους φοιτητές να κάνουν κυριολεκτικά ουρές για να δοκιμάσουν τις ελληνικές γεύσεις.
10:37 μμ: Δεν είναι τυχαίο που η Ικαρία είναι αυτό το νησί για το οποίο έχουν γίνει τόσες έρευνες. Το άρθρο-αφιέρωμα που είχαν κάνει οι New York Times στο νησί, ήταν πάρα πολύ δημοφιλές. Ο τίτλος του ήταν "The Island Where People Forget To Die" και μπορείς να το βρεις εδώ.
10:33 μμ: Η ελληνική κουζίνα είναι πολύ πλούσια. Μια περίοδο τα προηγούμενα χρόνια οι επιρροές μας από το εξωτερικό ήταν φανερές, όμως αυτό δεν ήταν καλό. Τελευταία όμως φαίνεται πως επιστρέφουμε στην καλή, ελληνική κουζίνα. Αυτό είναι το φαγητό που τραβάει πάνω του την προσοχή των επιστημόνων. Αυτό είναι το φαγητό που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά.
10:26 μμ: Η ελληνική κουζίνα μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά.
10:24 μμ: Έχει γράψει 17 βιβλία για την ελληνική κουζίνα, ενώ έχει γράψει άρθρα, μεταξύ άλλων, για τους New York Times και το Saveur.
10:22 μμ: Αυτή τη στιγμή ανεβαίνει η Diane Kochilas, μια από τις πιο γνωστές πρέσβειρες της ελληνικής κουζίνας στην Αμερική. 
10:21 μμ: Ο Στέφανος Σιταράς που γνωρίσαμε νωρίτερα, γνωρίζει πως πάντα υπάρχει η πιθανότητα την επόμενη μέρα να μη ζει. Ο Παύλος Τσιαντός έφτασε σε σημείο να μην ξέρει αν θα μπορεί να πάρει την επόμενη ανάσα. Ο ορισμός του "ζήσε τη στιγμή".
10:20 μμ: Ο Παύλος κλείνει την ομιλία του λέγοντας πως φοβόμαστε όταν δεν κάνουμε πράγματα. Όχι όμως όταν αναλαμβάνουμε δράση. Να θυμάστε πάντα, σημασία έχει να κάνετε αυτό που αγαπάτε, μας λέει.
10:18 μμ: Είχε φτάσει σε σημείο, μέχρι και να χάσει τη φωνή του, δε μπορούσε να μιλήσει. Λίγο αργότερα συνάντησε μια ομάδα του Discovery Channel που έκανε κάποια γυρίσματα. Μας λέει πως όπως συνήθως γίνεται με τους δημοσιογράφους, μόλις τον είδαν πεσμένο κάτω, η camera τους γύρισε αμέσως πάνω του. Όταν άνοιξε τα μάτια και τους είδε, το πρώτο πράγμα που είδε μπροστά του ήταν μία camera.
10:15 μμ: Βλέπουμε ένα video από όταν ανέβηκε στο Έβερεστ. Στην κατάβαση, ο ίδιος και ακόμα ένας είχαν μείνει πιο πίσω. Όταν σου τελειώνει το νερό πάνω στο βουνό, προσπαθείς να φας χιόνι. Όμως αυτό δε βοηθάει. Οι συνθήκες που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν πολύ δύσκολες.
10:13 μμ: Η κατάβαση πάντα είναι πιο δύσκολη. Γι αυτό η ανάβαση πάντα ξεκινάει βράδυ, έτσι ώστε η ομάδα να έχει όλη την επόμενη ημέρα για να κατέβει το βουνό.
10:11 μμ: Η προσπάθεια του να κινηματογραφίσει την ανάβαση είχε πολλές προκλήσεις. Μία από αυτές ήταν πως μόνος του έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, τη στιγμή που άλλες ομάδες είχαν διαφορετικό άτομο για κάθε ενέργεια που χρειάζονταν για να κινηματογραφίσουν την προσπάθεια τους.
10:09 μμ: Η νότια κόψη του βουνού την οποία ανέβηκε η ελληνική ομάδα, περιλαμβάνει μια γραμμή που δημιούργησαν οι ομάδες που ανέβηκαν τις προηγούμενες φορές.
10:05 μμ: Πριν την αποστολή του 2004, η Ελλάδα ήταν μια από τις τελευταίες χώρες της Ε.Ε. που δεν είχαν πραγματοποιήσει ανάβαση μέχρι το ψηλότερο βουνό των Ιμαλαΐων.
10:04 μμ: Το Έβερεστ, εκτός από ένα βουνό από μάζα πάγου και βράχων, είναι και ένα βουνό ιδεών.
10:03 μμ: Ένα από τα βασικά ερωτήματα του πράττειν, είναι ποια είναι τα όρια. Κατά πόσο είσαι διατεθημένος να συμβιβαστείς με ανασταλτικούς παράγοντες, όπως είναι η οκνηρία, ο φόβος της αποτυχίας ή ακόμα και ο φόβος του θανάτου.
10:01 μμ: Ο επόμενος ομιλητής μας είναι ο Παύλος Τσιαντός. Σπούδασε σκηνοθεσία στο Ενδιβούργο. Το φθινόπωρο του 2003 ανέβηκε 8.200 μέτρα και πάτησε σε μια κορυφή στα Ιμαλάια. Το 2004 ανέβηκε στο Έβερεστ, με την πρώτη ελληνική αποστολή, την οποία και κινηματογράφισε.
9:59 μμ: Είναι να μη του πεις κάτι. Μέχρι στιγμής κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που του λένε οι άλλοι. Προς το παρόν βέβαια αυτό του βγαίνει σε καλό. 
9:56 μμ: Μας λέει πως το να σχεδιάζεις typefaces, είναι σαν να παίρνεις LSD.
9:53 μμ: Ο Oliver βλέπει θετικά τις αρνητικές καταστάσεις. Τον βοηθούν να κάνει περισσότερα, τον παρακινούν να συνεχίσει να προσπαθεί. Αυτή είναι μια συμβουλή που όλοι μας θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Be positive. Never give up.
9:51 μμ: Fun fact για το username του Oliver στο Twitter. Υπάρχουν μόνο 576 usernames που αποτελούνται από 2 χαρακτήρες. Το δικό του είναι το @iA. (hat-tip στον @sVathis)
9:48 μμ: Το 2005 ξεκίνησε να γράφει blog spots, σχετικά με την τυπογραφία στις οθόνες. Δε γνώριζε πολλά, αλλά άρχισε να διαβάζει κάποια βιβλία. Σκέφτηκε τότε, πως αν καταφέρει να βελτιώσει την τυπογραφία, το μέσο θα βελτιωθεί πολύ, αφού ο κόσμος το χρησιμοποιεί πολύ για να διαβάζει, είτε blog posts, είτε άλλο περιεχόμενο.
9:45 μμ: Αντί να κάνει πράγματα, ο Oliver ξεκίνησε να διαβάζει και να σκέφτεται πολύ. Μια διαφορετική ματιά στη σημερινή ημέρα. Παρόλο που πλέον είναι designer, στο παρελθόν σπούδασε και φιλοσοφία. Στην αρχή βέβαια οι γονείς του τον αποθάρρυναν για το συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών.
9:41 μμ: Ξεκινάμε το 6ο και τελευταίο session του TEDxAthens 2012. Στη σκηνή ανέβηκε ο δημιουργός της γνωστής εφαρμογής για iOS, iA Writer, ο Oliver Reichenstein.
9:02 μμ: Σε λίγα λεπτά στη σκηνή θα ανέβει ο Cayetano για ακόμα ένα performance. Σήμερα θα μας παρουσιάσει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Θα φτιάξει ζωντανά ένα νέο κομμάτι, αποκλειστικά για το κοινό του TEDxAthens. Αυτό δεν πρέπει να το χάσουμε. Αμέσως μετά ακολουθεί το τελευταίο διάλειμμα. Θα τα πούμε στο 6ο session.
9:00 μμ: Η βιβλιοθήκη που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εδώ, μετά το τέλος του TEDxAthens δε θα παραμείνει σε ένα σταθερό μέρος, θα μεταφέρεται συνεχώς. Αν αγαπάς λοιπόν τα βιβλία, επισκέψου κάποια από αυτές που έχουν δημιουργήσει και αντάλλαξε αυτά που δεν χρειάζεσαι πια.
8:59 μμ: Το The Swapping Bookself αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στην έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Ο καθένας μπορεί να δώσει 1 βιβλίο και να πάρει 1 άλλο. Είναι ανοιχτή κάθε στιγμή και κάθε μέρα και βρίσκεται σε ένα αρκετά κεντρικό σημείο του Δήμου Κηφισιάς. Πρόσφατα δημιούργησαν ακόμα 2 ίδιες βιβλιοθήκες. Η μία βρίσκεται στην είσοδο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ η δεύτερη βρίσκεται στο αίθριο του TEDxAthens. Τα μέλη της οργανωτικής ομάδας είχαν ειδοποιήσει τους επισκέπτες μέσα στη βδομάδα να φέρουν μαζί τους ένα βιβλίο που θέλουν να ανταλλάξουν. Όπως φαίνεται η ανταλλαγή αυτή θα γίνει μέσω του The Swapping Bookself.
8:56 μμ: Περισσότερες πληροφορίες για την προσπαθεια τους μπορείς να βρεις και σε μια συνέντευξη που έδωσαν πριν λίγο καιρό στο ek magazine.
8:54 μμ: Όλα ξεκίνησαν τα χριστούγεννα του 2011, όταν πίνοντας καφέ με φίλους και συγγενείς, μάθαιναν πως πολλοί από αυτούς έχουν βιβλία που απλά κάθονται, σε κάποιες περιπτώσεις μουχλιάζουν. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του να δημιουργήσουν το The Swapping Bookself.
8:53 μμ: Πρόκειται για την πρώτη ανταλλακτική βιβλιοθήκη στην Κηφισιά, η οποία ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2012.
8:52 μμ: Στη σκηνή ανεβαίνει η Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου και ο Λευτέρης Αμπατζής, οι οποίοι δημιούργησαν το The Swapping Bookself.
8:51 μμ: Όταν ο γιος του μπαίνει στη βάρκα μαζί του και του λέει "Μπαμπά, θέλω να γίνω ψαράς", αυτό από μόνο του του δίνει δύναμη να συνεχίσει. Κι εμείς του ευχόμαστε να τα καταφέρει.
8:50 μμ: Μπορεί οικονομικά να μην είναι πλούσιος και να τον έχει εξουθενώσει όλη αυτή η προσπάθεια, όμως νιώθει πλούσιος από εμπειρίες. Ο ίδιος δηλώνει πως δε διεκδικεί το ρόλο του "Ρομπέν των Θαλασσών". Ο λόγος που τα κάνει όλα αυτά μας λέει, είναι ο γιος του.
8:48 μμ: Άρχισε να ψάχνει πως διαμορφώνονται οι κανόνες εκεί που διαμορφώνονται. Αυτό που είδε δεν του άρεσε καθόλου. Στη συνέχεια άρχισε να διαβάζει, να κάνει ταξίδια, να προσπαθεί να βρει τρόπους και συμμαχίες με τη βοήθεια διάφορων Μ.Κ.Ο. για να προστατεύσει τη θάλασσα. Πάντα όμως έβρισκε κλειστές πόρτες, κυρίως μέσα στην Ελλάδα.
8:46 μμ: Οι ψαράδες άρχισαν να εργάζονται περισσότερες ώρες, όμως έβγαζαν λιγότερα ψάρια. Κάτι έπρεπε να γίνει. Έτσι, δημιουργήθηκε μια ιδέα. Να προσπαθήσει να αλλάξει τους κανόνες, κάτι με το οποίο μέχρι τότε κανείς δεν είχε σκεφτεί να ασχοληθεί.
8:45 μμ: Παρατηρούσε πως κάποιοι από αυτούς δεν σέβονταν τους κανόνες, δεν τους ένοιαζε η προστασία των θαλασσών. Όμως επειδή όλα πήγαιναν καλά στα οικονομικά των ψαράδων, δεν έδιναν πολλή σημασία. Αυτή η κατάσταση κάποια στιγμή έφτασε στο τέλος της.
8:43 μμ: Τα πρώτα χρόνια του ως ψαράς θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κάποιος και χρόνια της αφθονίας. Επενδούσαν όλοι, από την ίδια την Ελλάδα μέχρι και την Ε.Ε.. Τα μικρά δίχτυα έγιναν μεγάλα, τα σκάφη μεγάλωσαν πολύ και έγιναν σαφώς πιο σύγχρονα. Έτσι τρέξανε πολλοί στη θάλασσα.
8:40 μμ: Επόμενος ομιλητής είναι ο Δημήτρης Ζάννες. Από μικρός ονειρεύονταν να γίνει ψαράς, παρά την αρνητική παρότρυνση της οικογένειας του. Από το 2002 ασχολείται ενεργά για την προστασία των θαλασσών, της αλιείας και των αλιέων.
8:35 μμ: Υπάρχουν τρεις εποχές της τεχνολογίας των πληροφοριών. Η πρώτη λήγη το 1453. Μέχρι τότε τα βιβλία αντιγράφονταν με το χέρι. Η δεύτερη λήγει το 1950, όπου για αυτό χρησιμοποιούνταν η εκτύπωση. Σήμερα ζούμε στην 3η εποχή.
8:30 μμ: Υποστηρίζει πως η εφεύρεση της τυπογραφίας αποτελεί την αρχή των social media. Ομολογουμένως μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση.
8:25 μμ: Χωρίζει το χρόνο σε 3 περιόδους, Greeks, Gutenberg και Google era.
8:20 μμ: Αμέσως μετά ακολουθεί ο Ivan Gjorup, ένας Δανός σκιτσογράφος που ειδικεύεται στον Πλάτωνα. Αυτήν την περίοδο επιμελείται μια καινούργια έκδοση του έργου του Πλάτωνα.
8:18 μμ: Οι οικονομικές κρίσεις είναι τρομακτικές και πάντα θέλεις να τις αποφύγεις. Ο Lars όμως κλείνοντας, μας προκαλεί να τις χρησιμοποιήσουμε προς όφελος μας, μέσα από αυτές να γίνουμε πιο δημιουργικοί. Οι κρίσεις μπορούν να εμπνεύσουν, η τεχνολογία είναι παγκόσμια, οπότε γιατί να μη τα καταφέρεις κι εσύ;
8:17 μμ: Το να είσαι entrepreneur είναι σα να ζεις σε ένα μόνιμο τραινάκι του λούνα παρκ. Από την κορυφή της επιτυχίας (Google Maps) μπορεί να φτάσεις πολύ εύκολα στον πάτο (Google Wave).
8:14 μμ: Ξεκίνησαν μόνοι τους και πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά που κατέληξε η προσπάθεια τους. Το Google Wave από την άλλη μεριά, ξεκίνησε μαζί με αυτόν και άλλους 60 engineers και 20+ εκατομμύρια budget, όμως λίγο αργότερα η Google σταμάτησε την ανάπτυξη του. Όπως καταλαβαίνουμε, το να έχεις το ανθρώπινο δυναμικό και τα χρήματα δεν οδηγεί πάντα στην επιτυχία.
8:06 μμ: Το 2003 τα αδέρφια δημιούργησαν μια υπηρεσία χαρτογράφισης. Ένα χρόνο αργότερα, η Google την εξαγόρασε, κι έτσι σήμερα όλοι να έχουμε στη διάθεση μας το Google Maps.
8:04 μμ: Θα μας μοιραστεί την ιστορία του πως ξεκίνησε το Google Maps. Άρχισε όταν αυτός και ο αδερφός του έχασαν τη δουλειά τους λόγω της οικονομικής κρίσης.
8:03 μμ: Στη σκηνή ανεβαίνει ο δημιουργός των Google Maps, Lars Rasmussen. Είναι ένας από τους πιο πολυαναμενόμενους ομιλητές.
8:02 μμ: Αυτή τη στιγμή μας περιγράφει το πως ξεκίνησε η ιδέα του #tutorpool. Όλα άρχισαν από 2 tweets και αμέσως πολλοί καθηγητές και όχι μόνο άρχισαν να γράφουν στο συγκεκριμένο hashtag. Δε δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τα social media για να επικοινωνήσουν με άλλους ανθρώπους στην άλλη μεριά της Ελλάδας και να αρχίσουν να προσφέρουν μαθήματα. Στην αρχή ήταν μόνο 10 δάσκαλοι. Σημερα υπάρχουν περίπου 800 δάσκαλοι που κάνουν μάθημα σε 535 μαθητές. Μια ιδέα που δημιουργήθηκε από do-ers και συνεχίζει να εξελίσσεται.
7:57 μμ: Συνεχίζει, η τεχνολογία δεν καθορίζει την κοινωνική συμπεριφορά. Όμως τα social media έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πέρνουμε αποφάσεις, λύνουμε προβλήματα αλλά και βοηθάμε ο ένας τον άλλον.
7:56 μμ: Οι Έλληνες είναι οι λιγότερο ικανοποιημένοι ευρωπαίοι σχετικά με τους πολιτικούς της χώρας. Στην αντίστοιχη ερώτηση, το 97% των Ελλήνων ψήφισε 0-5. Το ποσοστό στη Φιλανδία ήταν 65% και στη Δανία 57%. Όπως φαίνεται, υπάρχει τεράστια διαφορά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
7:55 μμ: Σε μια έρευνα του European Social Survey το 2010, έγινε η ερώτηση "πιστεύετε πως πρέπει να εμπιστευόμαστε πάντα τους άλλους ανθρώπους ή πρέπει να είμαστε πάντα επιφυλακτικοί;". Εκεί, το 80% των απαντήσεων βαθμολόγησε με 0-5 (0 δηλώνει πλήρη επιφύλαξη, 10 δηλώνει πλήρη εμπιστοσύνη). Όπως δείχνουν οι απαντήσεις, οι Έλληνες ήταν πολύ πιο επιφυλακτικοί σε σχέση με το μέσο όρο στην Ε.Ε..
7:52 μμ: Όταν η δυνατότητα ταυτόχρονης διάχυσης της πληροφορίας είναι τόσο ομοιόμορφα μοιρασμένη, όπως έγινε στην περίπτωση αυτή, η απώλεια ενός μεσάζοντα-κλειδί δε θα επηρεάσει το δίκτυο. Αυτό θα συνεχίσει να διακινεί την πληροφορία κανονικά. Αυτό το γεγονός φάνηκε όταν τη μέρα της μεγάλης διαδήλωσης ένας λογαριασμός-κλειδί εξαφανίστηκε. Πολλοί ανησύχησαν, επειδή βασίζονταν σε αυτόν για να ενημερώνονται. Αμέσως όμως φάνηκε πως η πληροφορίες συνέχιζαν να μεταδίδονται κανονικά, μέσω των υπόλοιπων λογαριασμών. Κι έτσι όλοι ενημερώνονταν άμεσα.
7:50 μμ: Μας μιλάει για το πως τα social media μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οργάνωση κοινωνικών ομάδων. Στο παράδειγμα του αναφέρει τους φοιτητές της Αγγλίας το 2010. Τότε, δειλά δειλά ένα πανεπιστήμιο άρχισε καταλήψεις για να διαμαρτυρηθεί για τη μείωση των χρημάτων που πηγαίνουν στην παιδεία. Είχε μόλις 300 followers. Σύντομα το φαινόμενο εξαπλώθηκε και πολλοί ακόμα λογαριασμοί πανεπιστημίων εμφανίστηκαν. Έτσι οι φοιτητές δικτυώθηκαν άμεσα και χωρίς δυσκολίες.
7:46 μμ: Επιστρέψαμε. Περνάμε στο προτελευταίο μέρος της σημερινής εκδήλωσης. Επόμενος ομιλητής ο Δρ. Γιάννης Θεοχάρης, ερευνητής στον τομέα των Πολιτικών Επιστημών.


6:57 μμ: Η Βασιλική Καρακώστα είναι στη σκηνή για το επόμενο performance. Αμέσως μετά έχουμε διάλειμμα και συνεχίζουμε με το Session 5.
6:53 μμ: Ο Χρήστος Χρήστου μας εξηγεί πως ο κόσμος στην Ελλάδα αγωνιά και θέλει να βοηθήσει, πολλές φορές μάλιστα πολλοί έχουν προσεγγίσει τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα θέλοντας να συμμετέχουν με κάποιο τρόπο, να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους από αυτούς. Αυτή τη στιγμή προβάλλεται ένα video σχετικά με τη δράση της οργάνωσης. Ρίξε μια ματιά και στην καμπάνια που ακούει στο όνομα Παστίλιες.
6:51 μμ: Ακόμα μία έκπληξη στους ομιλητές σήμερα. Στη σκηνή για λίγα λεπτά ο πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδος, Χρήστος Χρήστου.
6:49 μμ: Όλες οι μεγάλες εταιρείες, όπως η Microsoft και η Google, βοηθούν τις startups στα πρώτα τους βήματα με διάφορους τρόπους. Παρόλο που είναι μεγάλες εταιρείες, δεν πρέπει να φοβόμαστε να τους προσεγγίσουμε.
6:46 μμ: Η Bindi μας συμβουλεύει να μην αφήσουμε την κρίση να μας πάρει από κάτω, να μη φοβόμαστε την αποτυχία, να προσπαθήσουμε να καινοτομήσουμε. Και τελικά το αποτέλεσμα που θέλουμε θα έρθει.
6:44 μμ: Πολλοί από τους entrepreneurs που παρακολουθεί αποφάσισαν να δημιουργήσουν κάτι δικό τους όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από τις μεγάλες εταιρείες στις οποίες εργάζονταν. Είχαν μια ιδέα και είπαν "θα το κάνω".
6:42 μμ: Ένα κοινό όλων των entrepreneurs είναι πως θέλουν πάντα να πετύχουν. Δεν έχει σημασία το από ποιο σημείο της γης προέρχονται.
6:42 μμ: Να σημειώσουμε εδώ πως η Bindi κρατάει φυσικά στο χέρι της ένα Surface RT.
6:40 μμ: Ανάμεσα σε αυτά που λέει, προτείνει να διαβάσουμε ένα blog post σχετικά με το πως είναι ζωή ενός entrepreneur, το οποίο μπορείς να βρεις εδώ.
6:38 μμ: Οι οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην γενικότερη Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάτι κρυφό. Η Bindi Karia δηλώνει πως άρχισε το πρόγραμμα με το οποίο ασχολείται πριν από 5 χρόνια και όλα πήγαν όπως ήθελε. Έχει παρατηρήσει πολύ μεγάλη ανάπτυξη στο οικοσύστημα των startups στην Ευρώπη, παρά την κρίση. Μας καλεί επίσης να ρίξουμε μια ματιά στο Startup Genome Project.
6:31 μμ: Ήρθε η ώρα να υποδεχτούμε για δεύτερη φορά σήμερα τον Paul Papadimitriou και τη Bindi Karia, η οποία τρέχει το BizSpark UK.
6:29 μμ: Έκλεισε την ομιλία του με μία παρότρυνση. Να φέρουμε την ελπίδα στους ανθρώπους. Έτσι θα καταφέρουμε πολλά. Από τους καλύτερους ομιλητές που έχουμε παρακολουθήσει σήμερα.
6:24 μμ: Δε χρειάζεται να είσαι γεμάτος ενέργεια για να αλλάξεις τον κόσμο, μερικές φορές μπορεί να είσαι αρκετά κουρασμένος με αυτόν και εξαιτίας αυτού να προσπαθήσεις να τον αλλάξεις. Στη συνέχεια μας καλεί να αναρωτηθούμε τι θα κάναμε σε κάθε περίπτωση, αν γνωρίζαμε πως δεν πρόκειται να αποτύχουμε. Την απάντηση μπορείς εύκολα να τη βρεις κι εσύ: πολλά περισσότερα.
6:20 μμ: Αναφέρει πως οτιδήποτε κι αν κάνεις μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα έμπνευσης για κάποιον άλλον και μας παρουσιάζει μερικά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν την παραπάνω πρόταση.
6:14 μμ: Έχει παρατηρήσει πως αφήνουμε τους άλλους να αλλάξουν τον κόσμο μας, επειδή είναι κάτι δύσκολο. Είναι καλό όμως να θυμόμαστε πως ό,τι κάνουμε και ό,τι δεν κάνουμε έχει αντίκτυπο σε αυτόν. Ο καθένας από εμάς γράφει ιστορία, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζουμε.
6:13 μμ: Ο John-Paul Flintoff έχει σειρά. Είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος με έδρα το Λονδίνο. Έχει γράψει μεταξύ άλλων για τη Guardian και την Telegraph.
6:10 μμ: Η απάντηση στην πραγματικότητα είναι απλή, υποστηρίζει. Ποτέ να μη χαμηλώνεις τα standards σου. Πάντα να ψάχνεις για ποιοτικό περιεχόμενο, να είσαι υπεύθυνος για ό,τι παράγεις, να είσαι ειλικρινής, αληθινός προς τον εαυτό σου και το κοινό που σε διαβάζει. Ακόμα κι αν κάποια φορά τα "πιάτα" δεν είναι τα καλύτερα που έχεις "σερβίρει", η εμπιστοσύνη αυτών που σε ακολουθούν είναι σαν ναρκωτικό. Πολύ χρήσιμες συμβουλές από το δημιουργό του Yatzer.
6:07 μμ: Αν δεν καταφέρεις να βρεις καλό υλικό για το blog σου, η διάρκεια ζωής του θα είναι μικρή. Πως λοιπόν μπορείς να καταφέρεις να γίνεις το πρώτο πράγμα που κάποιος κοιτάει το πρωί όταν ανοίγει τα μάτια του; Να γίνεις το πρώτο blog που ελέγχει;
6:05 μμ: Παρομοιάζει το blogging με τη μαγειρική. Ο ίδιος αγαπάει πολύ να μαγειρεύει, για αυτόν και τους φίλους του. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τους bloggers. Για να είσαι καλός, πρέπει να προσφέρεις τις καλύτερες πληροφορίες που μπορείς. Και αυτό δεν είναι εύκολο.
6:02 μμ: Το πλήθος των πληροφοριών που προσπαθούμε να καταναλώσουμε στις μέρες μας είναι τεράστιο. Ο ίδιος αυτήν την κατάσταση την ονομάζει "Infobeast".
6:00 μμ: Για πολλούς ανθρώπους σήμερα, το πρώτο πράγμα που κάνουν μόλις ξυπνήσουν είναι να δουν την οθόνη του smartphone τους. Η προσωπική και η εικονική μας ζωή, βρίσκεται κάποιες φορές μέσα σε αυτό.
5:56 μμ: Αμέσως μετά στη σκηνή ανεβαίνει ο Κώστας Βογιατζής, ο οποίος αρχίζει την ομιλία του με έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς ήχους που γνωρίζεις, αυτόν που έκανε το PSTN για να συνδεθεί.
5:53 μμ: Κλείνοντας, η Μαρία Καρχιλάκη επισημαίνει πολλές φορές πως η κοινωνία χρειάζεται εθελοντές. Μας παροτρύνει να ανακαλύψουμε τους δικούς μας do-ers, να πατήσουμε στα ταλέντα μας. Πολύ ενδιαφέρουσα η ομιλία της.
5:52 μμ: Οι έρευνες έχουν δείξει πως για κάθε χρόνο που κάποιος παρακολουθεί το σχολείο, το εισόδημα του μπορεί να αυξηθεί κατά 10%. Επιπλέον, ένα παιδί έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί από AIDS αν ολοκληρώσει το δημοτικό. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους.
5:50 μμ: Ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές είναι το περιβάλλον, η έλλειψη δομών και υποδομών. Οι κίνδυνοι όμως σε αυτές τις χώρες είναι μικρότεροι από ότι φανταζόμαστε. Η ίδια καλεί τους νέους να δραστηριοποιηθούν στις αναδυόμενες χώρες, υποστηρίζοντας πως αυτές προσφέρουν ευκαιρίες και στρατηγικό στόχο.
5:45 μμ: Η Μαρία Καρχιλάκη μας μεταφέρει στο μεταπολεμικό Ιράκ, περίπου 1 ώρα έξω από τη Βαγδάτη. Περιγράφει τις συνθήκες στις οποίες έπρεπε να ολοκληρώσουν το ρεπορτάζ. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες για παράδειγμα (τουλάχιστον 50°C!), δεν τους επέτρεπαν να χρησιμοποιούν την camera για περισσότερα από 2 λεπτά, γιατί το σίδερο ζεσταίνονταν υπερβολικά με αποτέλεσμα, αν συνέχιζαν τη λήψη για περισσότερο χρόνο, το δέρμα του καμεραμάν καίγονταν και ξεφλουδίζονταν.
5:41 μμ: Απομένουν 6 ώρες μέχρι τη λήξη του TEDxAthens 2012. Τώρα, σειρά έχει η Μαρία Καρχιλάκη, η πιο γνωστή ελληνίδα πολεμική ανταποκρίτρια. Από το 1993 μέχρι σήμερα έχει βρεθεί από τη Βοσνία και το Ιράκ μέχρι το Κόσσοβο και την Παλαιστίνη.
4:47 μμ: Στόχος αυτής της δράσης, αλλά και άλλων ανάλογων που γίνονται, είναι να γίνει η όπερα πιο προσιτή σε όλους. Η ίδια θέλει να μας κάνει να σκεφτούμε: "Όπερα; Γιατί όχι;" Αμέσως μετά ακολουθεί το επόμενο διάλειμμα μέχρι να έρθει η ώρα για το 4ο session.
4:45 μμ: Πριν από λίγο καιρό η Κάτια Πάσχου πήρε μέρος στη δράση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, "Η Λυρική στη Βαρβάκειο".
4:43 μμ: Αφού προβλήθηκε μία μινι-έκδοση του ντοκιμαντέρ του Human Grid (μπορείς να βρεις την κανονική έκδοση εδώ), στη σκηνή ανέβηκε η Κάτια Πάσχου, η Μαίρα Μηλολιδάκη και η Μυρσίνη Μαργαρίτη για το επόμενο performance.
4:33 μμ: Ο λόγος που προσπαθεί να δημιουργήσει τόσα πολλά, που βιάζετε να πετύχει περισσότερα, έχει να κάνει με κάτι που έμαθε πριν αρκετά χρόνια. Από τη γέννηση του, ένα μικρό μέρος του εγκεφάλου του λείπει και στη θέση του υπάρχει μια κύστη. Αν αυτή η κύστη σκάσει, κινδυνεύει με το να χάσει τη ζωή του ή να μείνει μόνιμα σε κώμα. Αυτή η σκέψη τον οδηγεί στο να προσπαθεί συνέχεια.
4:28 μμ: Όταν ήταν 17 αποφάσισε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να σπουδάσει κινηματογραφία. Προφανώς, στην αρχή εκεί δε γνώριζε κανέναν. Το να ζεις με άλλους ανθρώπους, ενώ την ίδια στιγμή γνωρίζεις πως κανένας δε γνωρίζει ποιος είσαι, τι κάνεις, είναι το χειρότερο είδος μοναξιάς.
4:23 μμ: Ο ίδιος χρησιμοποιεί κάτι που ονομάζει "relax map". Μας παροτρύνει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε μια ολιστική άποψη αυτού που αντιμετωπίζουμε. Τότε τα πράγματα θα φαίνονται πιο απλά, θα αρχίσουν να βγάζουν νόημα ξανά.
4:15 μμ: Αυτή τη στιγμή μιλάει ο Στέφανος Σιταράς, ένας ανερχόμενος σκηνοθέτης που από πολλούς χαρακτηρίζεται ως το "παιδί θαύμα" της ελληνικής κινηματογραφίας. Είναι μόλις 22 χρονών και έχει ήδη γυρίσει 45 ταινίες μικρού μήκους.
4:14 μμ: Ο καθένας, οπουδήποτε κι αν ζει μπορεί να πετύχει τους στόχους του. Απλά πρέπει να μείνεις συγκεντρωμένος σε αυτόν και θα τα καταφέρεις. Πιστεύει πως όλοι έχουμε ιδιαίτερες ικανότητες, όλοι μπορούμε να γίνουμε do-ers. Η ομιλία της Ashley είχε ως στόχο να εμπνεύσει και ομολογώ πως το κατάφερε και με το παραπάνω.
4:12 μμ: Όποτε κάποιος της έλεγε πως αυτό που κάνει δεν είναι δυνατό, πως δεν πρέπει να συμμετέχει σε αγώνες Motorcross, δεν τον άκουγε. Από μικρή, όταν κάθε χρόνο οι καθηγητές της τη ρωτούσαν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, πάντα έλεγε το ίδιο πράγμα. Και όπως αποδείχθηκε τελικά, κατάφερε αυτό που ήθελε.
4:09 μμ: Έχει κάνει περιοδείες σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου δίνει διαλέξεις σε άλλους νέους με κώφωση, σε μια προσπάθεια να τους παρακινήσει και να κυνηγήσουν τους στόχους τους.
4:06 μμ: Σειρά έχει η Ashley Fiolek, επαγγελματίας οδηγός αγώνων Motorcross από τα 17 της. Κέρδισε τον 1ο της τίτλο στα 18. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως, παρόλο που γεννήθηκε με κώφωση, ποτέ δεν την άφησε κάτι τέτοιο να την επηρεάσει και να την εμποδίσει από το να εκπληρώσει τους στόχους της.
4:04 μμ: Στην Ελλάδα βλέπουμε καθημερινά τα "Ενοικιάζεται" ή "Πωλείται". Βρίσκονται σε καταστήματα, σε κολώνες της ΔΕΗ, σε τηλεφωνικούς θαλάμους. Ο Steve Vranakis αναρωτιέται πως θα μπορούσε να χρησιμομποιηθεί η τεχνολογία για να βοηθήσει τους νέους και τις νέες που έχουν ανάγκη από χώρο για να ξεκινήσουν μια νέα προσπάθεια, μια startup. Θα μπορούσε ας πούμε να τοποθετηθεί ένα layer πάνω από το Google Maps, στο οποίο θα μπορεί να εμφανίζονται οι διαθέσιμοι χώροι σε κάθε πόλη. Έξυπνο.
3:57 μμ: Η ιδέα του να χρησιμοποιείται το Internet για την εκπαίδευση δεν είναι κάτι καινούργιο. Στο Chrome Web Lab μπορείς να παρακολουθήσεις ζωντανά κάποια από τα πειράματα που γίνονται στο Science Museum του Λονδίνου. Το Internet σου επιτρέπει να μαθαίνεις διάφορα, με μεγάλη ευκολία. Κάτι τέτοιο στο παρελθόν δεν ήταν δυνατό.
3:51 μμ: Μέσα από το Space Lab channel στο YouTube, καλεί τα παιδιά να στείλουν τα δικά τους επιστημονικά πειράματα στο διάστημα.
3:47 μμ: Ο Steve Vranakis ανεβαίνει στη σκηνή του TEDxAthens. Ξεκίνησε την καριέρα του σε γνωστές διαφημιστικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο και πλέον είναι Creative Director στα Google Labs.
3:45 μμ: Όλες αυτές οι τεχνολογίες μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο μόνοι. Με τη βοήθεια του Internet και των social media, ο ένας είναι πιο κοντά με τον άλλον, αλλά ταυτόχρονα και πιο μακριά.
3:43 μμ: "Η προσοχή είναι το νέο νόμισμα", υποστηρίζει. Σιγά σιγά περνάμε από το "information age" στο "context age".
3:41 μμ: Το augmented reality είναι το μέλλον της τεχνολογίας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης βλέπουμε αυτό το video, ο στόχος είναι τα πράγματα να φαίνονται πιο αληθοφανή.
3:35 μμ: Ο David μας ζητάει να σταματήσουμε να αποκαλούμε τα κινητά τηλέφωνα "second" ή "third screen". Κανένας δεν ήρθε στο TEDxAthens φέρνοντας μαζί του μια τηλεόραση. Είναι ξεκάθαρα η "first screen" μας πλέον.
3:34 μμ: Πρώτος ομιλητής στο 3ο session είναι  David Singh, digital prophet της AOL. Ήρθε η ώρα για το τεχνολογικό κομμάτι της ημέρας.
2:26 μμ: Ώρα να επισκεφτούμε τον 1ο όροφο και να μάθουμε από την Ελένη Ψυχούλη πόσες διαφορετικές γεύσεις μπορείς να δημιουργήσεις αν συνδυάσεις το ψωμί με το τυρί.
2:26 μμ: Αυτή τη στιγμή ακούμε την Ειρήνη Σκυλακάκη, για το 2ο performance της ημέρας. Πολύ όμορφη η φωνή της, μας ταξιδεύει. Ένα από τα τραγούδια της μπορείς να ακούσεις εδώ. Περνάμε στο 2ο διάλειμμα, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο. Το επόμενο session θα ξεκινήσει σε 1 ώρα.
2:17 μμ: Ο Χάρης απέσπασε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε 123 συμμετέχοντες από 38 χώρες στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες.
2:14 μμ: Στη σκηνή βρίσκεται ο Χάρης Ιωάννου, μόλις 17 χρονών, για μια ομιλία-έκπληξη που δεν είχε ανακοινωθεί. Δύο χρόνια νωρίτερα, παρατηρώντας τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε η γιαγιά του, είχε μια ιδέα να φτιάξει ένα τεχνητό γάντι. Το γάντι αυτό, το οποίο τον βλέπουμε να χρησιμοποιεί στη σκηνή, συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με προβλήματα στα άνω άκρα. Καταπληκτικό!
2:11 μμ: Στο moleculefrontiers.org κατατίθενται ερωτήσεις που πολλές φορές οι ερευνητές, βασιζόμενοι σε αυτές, αρχίζουν νέες έρευνες. "Nobel Prize for Kids", όπως μας είπε ο καθηγητής από το MIT.
2:03 μμ: Στην επιστημονική έρευνα, το 90% αυτών που δοκιμάζονται καταλήγουν σε αποτυχία, λέει ο Andreas mershin. Χωρίς όμως αυτές, δε θα καταφέρναμε και πολλά. Το ποσοστό αυτό από μόνο του δείχνει πως είναι καλό να έχεις θετική σκέψη. Διαφορετικά, δε θα έχεις τη δύναμη να ξαναπροσπαθήσεις.
1:54 μμ: Πριν από 10.000 χρόνια εξημερώσαμε τα ζώα, σήμερα ήρθε η στιγμή να εξημερώσουμε τα μόρια. Ο Andreas Mershin υποστηρίζει πως το DNA είναι το "software" και οι πρωτεΐνες είναι το "hardware". Εξηγεί αυτό που μελετά με απλά λόγια, που τα καταλαβαίνουμε όλοι.
1:49 μμ: Τώρα ακούμε τον Andreas Mershin, καθηγητή-ερευνητή στο MIT. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στην κβαντική βιοφυσική, υπό την επίβλεψη του Δημήτρη Νανόπουλου.
1:46 μμ: Ήταν μάλλον η καλύτερη ομιλία που έχουμε δει μέχρι σήμερα, έχει πολύ καλή επικοινωνία με το κοινό. Μας εξηγεί το πως δημιουργήθηκε το Atlantis Books, μέσα από ιστορίες που προκαλλούν αρκετά γέλια στον κόσμο. Είναι αυτό που λέμε "το 'χει".
1:40 μμ: Ο Craig είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά παραδείγματα ενός do-er. Εξαιρετικός μέχρι τώρα, ένας άνθρωπος που έχει πολύ χιούμορ.
1:36 μμ: Όσοι έχουν επισκεφτεί το βιβλιοπωλείο του λένε τα καλύτερα λόγια. Να το έχεις υπόψη σου αν σκοπεύεις να περάσεις τις διακοπές σου στη Σαντορίνη.
1:34 μμ: Σειρά έχει ο Craig Walzer, ο οποίος γεννήθηκε στον Καναδά αλλά από το 2004 ζει στην Οία, στη Σαντορίνη. Μετακόμισε εκεί με μερικούς φίλους του για να ανοίξουν το βιλιοπωλείο Atlantis Books. Το 2010 δημιούργησαν και το Paravion Press.
1:29 μμ: Ακόμα κι όταν αρχίσεις να έχεις αποτελέσματα, μη σταματήσεις, είναι σχεδόν σίγουρο πως ακόμα δε θα έχεις φτάσει στο "ταβάνι" σου.
1:20 μμ: Η Μαίρη δε γνώριζε το παραμικρό από Photoshop. Όμως έκατσε μόνη της, έψαξε και έμαθε. Δεν περίμενε. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ένα δείγμα του πόσα μπορείς να πετύχεις αν προσπαθήσεις.
1:16 μμ: Αναφέρει πως ποτέ δε γνωρίζεις πόσο καλός ή καλή είσαι σε κάτι, αν δε βγεις εκεί έξω να το δοκιμάσεις. Θυμίζει αρκετά ένα από τα videos που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες από το TEDxAthens, το οποίο έχει να κάνει με τον Thomas Edison.
1:12 μμ: Στη σκηνή η Μαίρη Κατράντζου, σχεδιάστρια μόδας που εργάζεται στο Λονδίνο. Φέτος είναι υποψήφια για το βραβείο Designer of the Year στα British Fashion Awards. Το στυλ της; Ξεχωριστά prints, 70's και πολλά έντονα χρώματα.
1:09 μμ: Πολύ όμορφη η ομιλία του Sam Conniff. Όλοι πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό το πρόβλημα, η δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων είναι υποτιμημένη.
1:02 μμ: Το ποσοστό της αποτυχίας επανένταξης των κρατουμένων στην κοινωνία από το ποινικό σύστημα είναι τεράστιο, σχεδόν 90%!
12:58 μμ: Ο Sam μας υπενθυμίζει την έκφραση "η Ελλάδα τρώει τα παιδιά της". Υποστηρίζει πως όλοι το κάνουν, όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να σταματήσει.
12:52 μμ: Επιστρέφουμε με το 2ο session της ημέρας. Μετά από ένα 2-λεπτο video με τίτλο "Miloterranean", περάσαμε στον Sam Conniff, ο οποίος μας μιλάει για την επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία.
12:06 μμ: Περνάμε στο 1ο διάλειμμα, μέχρι τις 12:30. Εντωμεταξύ, μια ματιά μέσα από την αίθουσα που γίνονται οι ομιλίες..
12:01 μμ: Οι Έλληνες απεχθάνονται την αβεβαιότητα. Από την άλλη μεριά, στη Σιγκαπούρη για παράδειγμα είναι πιο αισιόδοξοι, λένε "θα τα καταφέρουμε".
11:56 πμ: Ο Paul μιλάει για το πόσο διαφορετικοί είμαστε οι άνθρωποι και οι διάφοροι πολιτισμοί. "Silence has a different meaning in different cultures".
11:50 πμ: Επόμενος ομιλητής ο Paul Papadimitriou. Είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, επιχειρηματίας και ομιλητής για θέματα νέων τεχνολογιών, επιχειρηματικότητας και διαδικτύου. Την Πέμπτη έδωσε μια συνέντευξη στο Away.gr, την οποία μπορείτε να ακούσετε από εδώ.
11:47 πμ: Reduce, Reuse, Recycle - τα 3 "R". Αν αρχίσουμε όλοι να τα εφαρμόζουμε αυτά στη ζωή μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή.
11:43 πμ: Τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής έχουν εντατικοποιηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Η Αφροδίτη έχει κατά μέσο όρο θερμοκρασία 457°C. Η Γη μόλις 15°C. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως είναι λογικό, επειδή είναι πιο κοντά στον ήλιο. Όμως ο Ερμής, που είναι ακόμα πιο κοντά, έχει μόνο 167°C. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαφοράς στο πάχος της ατμόσφαιρας των δύο πλανητών.
11:39 πμ: Ο Δημήτρης Καλαβρός παρουσιάζει τον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, για μια ιδιαίτερη ομιλία.
11:35 πμ: Μέχρι στιγμής στο video έχουμε ακούσει ανθρώπους, μεταξύ άλλων, από την εφαρμογή για iOS και Android Pinnatta, το ιδιαίτερο βιλιοπωλείο-cafe Free Thinking Zone, την ομάδα του Design Wars που ασχολείται με το street art, την Οργάνωση Γη και το SIX D.O.G.S., ένα all day/all night πολιτιστικό κέντρο στην καρδιά της Αθήνας. Όλοι τους μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για εμάς τους υπόλοιπους.
11:26 πμ: Τώρα παρακολουθούμε ένα video για τις startups και γενικότερα τους ανθρώπους που ταιριάζουν στο σημερινό θέμα, δηλαδή Do-ers. Σε αυτό, βλέπουμε τον δημοσιογράφο Θοδωρή Γεωργακόπουλο να έχει μπει σε ένα ταξί για να μεταβεί στο 123P. Οι συνομιλίες που ακούμε ανάμεσα σε αυτόν και τον οδηγό είναι ξεκαρδιστικές.
11:23 πμ: Αυτή του η πρόταση για τα σχολεία είναι η καλύτερη που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής, αλλά υπομονή γιατί μέχρι το βράδυ θα έχουμε πολλές ακόμα.
11:23 πμ: Αυτή του η πρόταση για τα σχολεία είναι η καλύτερη που έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής, αλλά υπομονή γιατί μέχρι το βράδυ θα έχουμε πολλές ακόμα.
11:21 πμ: Ο Ματθαίος Γιωσαφατ υποστηρίζει πως στα σχολεία θα έπρεπε να υπάρχει ένα "μάθημα ζωής". Έχει παρατηρηθεί πως το 80% των "κακών" γάμων, οφείλονται σε εμπειρίες από την παιδική ηλικία. Πρέπει τα παιδιά να μάθουν πως να συνυπάρχουν με τους άλλους, πως να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους.
11:16 πμ: Το 30% περίπου των ανθρώπων σήμερα χρήζουν ψυχοθεραπείας. Κι όλα αυτά λόγω προβλημάτων που παραμένουν από την παιδική ηλικία.
11:14 πμ: Το καλό με την κρίση, είναι πως οι άνθρωποι αλλάζουν. Βλέπουμε πως είμαστε μέλη μιας χώρας και δεν πρέπει να νοιάζεται ο καθένας μόνο για τον εαυτό του.
11:11 πμ: Η ηρεμία στον τρόπο που μιλάει σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. 
11:09 πμ: Ξεκινώντας υποστήριξε πως η γενιά του απογοήτευσε τη χώρα, τώρα περιμένει από τη δική μας γενιά, τους νεότερους, να κάνει κάτι για να τη σώσει. Είναι από τους λίγους που έχουν πει κάτι αντίστοιχο και αυτό τον τιμά.
11:04 πμ: Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ψυχαναλυτές. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την "αποκρυπτογράφιση" της ελληνικής οικογένειας, μελετώντας το ρόλο των γονέων, την παιδική ηλικία και τις σχέσεις μεταξύ των μελών της, σε μια προσπάθεια να καταλάβει περισσότερο το πως η ελληνική οικογένεια αντικατοπτρίζεται στην κοινωνία μας.
11:01 πμ: Μετά το χιούμορ και την ενέργεια του Viktor Koen, ένας από τους αγαπημένους μου ομιλητές ανεβαίνει στη σκηνή, ο Ματθαίος Γιωσαφάτ.
11:00 πμ: Η τυπικότητα είναι κάτι που κοντεύει να εξαλιφθεί στις μέρες μας. Κι όμως, όπως υποστηρίζει, καθώς τη συναντάμε όλο και πιο σπάνια, θα δούμε πως σύντομα κάποιος θα κερδίζει το σεβασμό πολύ πιο εύκολα όταν είναι τυπικός. Είναι λογικό να γίνει κάτι τέτοιο, αφού σιγά-σιγά φτάνουμε στο ένα από τα δύο άκρα.
10:56 πμ: Μπορείς να δείς ένα μέρος της δουλειάς που έχει κάνει ο Viktor Koen εδώ.
10:55 πμ: Οι καλύτερες στιγμές για δημιουργία είναι πριν κοιμηθείς, κατά τη διάρκεια ενός μπάνιου, ενώ περιμένεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να φτάσεις στον προορισμό σου... γενικά όταν βαριέσαι. Και έχει δίκιο.
10:48 πμ: Πολλοί έχουν το άγχος πως όταν τους έρχεται μια ιδέα το βράδυ, το επόμενο πρωί δε θα τη θυμούνται. Ο Viktor υποστηρίζει πως αν η ιδέα αξίζει, θα τη θυμάσαι 100%. Αν όμως δεν αξίζει, το μυαλό σου θα τη σβήσει από μόνο του.
10:44 πμ: Ο Viktor Koen βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη σκηνή. Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τα New York Times, Newsweek, Esquire, Rolling Stone, Wired και Forbes.
10:42 πμ: Οι πραγματικοί στόχοι του Up Greek Tourism ήταν 3:
- Να φαίνεται μια θετική εικόνα των Ελλήνων στο εξωτερικό
- Να γίνει παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει μια ομάδα που χρησιμοποιεί τα social media, ενώ φυσικά δεν παίρνει καμία βοήθεια από το κράτος.
- Να ανυψωθεί το ηθικό των Ελλήνων που ζουν εντός και εκτός της χώρας οι οποίοι ακολουθούν τις εξελίξεις με αγωνία και απογοήτευση.
10:34 πμ: Ο Γιώργος Κλειβοκιώτης μας δείχνει ένα video με το billboard που ανέβασε η ομάδα του Up Greek Tourism στη Νέα Υόρκη. Όσο διήρκησε η καμπάνια, την είδαν πάνω από 9.000.000 άνθρωποι. Δημιουργήθηκε από τον Charis Tsevis, χρησιμοποιώντας μόνο φωτογραφίες ανθρώπων. Το όνομα του ακούστηκε ιδιαίτερα μετά το θάνατο του Steve Jobs, λόγω των εικόνων που δημιούργησε με την ίδια μέθοδο.
10:32 πμ: Ο τουρισμός είναι ένα από τα δυνατότερα χαρτιά της Ελλάδας. Σκοπός του Up Greek Tourism είναι να δώσει ώθηση σε αυτή τη βιομηχανία.
10:27 πμ: Επόμενος ομιλητής είναι ο Γιώργος Κλειβοκιώτης ο οποίος στο παρελθόν ίδρυσε το Up Greek Tourism.
10:24 πμ: Εξαιρετική επιλογή ο Νίκος Τουλιάτος για την αρχή του TEDxAthens. Οι ήχοι που βγάζουν τα κρουστά είναι πολύ όμορφοι, ενώ σίγουρα σε ξυπνάνε, ακόμα κι αν δεν πρόλαβες να πιεις τον καφέ που σέρβιραν στο ισόγειο του κτιρίου πριν την έναρξη.
10:17 πμ: Στη σκηνή ο Νίκος Τουλιάτος, για το πρώτο performance της ημέρας. Στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας ήταν ένας από τους 400 τυμπανιστές.
10:15 πμ: Το θέμα του φετινού event είναι το "The Ones Who Do", κλείνοντας έτσι κατά κάποιο τρόπο ένα κύκλο 3 χρόνων, μετά τα "Starting from Scratch" του 2010 και "The Art of Disruption" του 2011. Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ακούσουμε 25 ομιλητές και θα δούμε 6 performances, όλα αυτά απλωμένα σε 6 sessions. Στα διαλείμματα θα διεξαχθούν πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και workshops. Όλα αυτά θα τα δούμε μαζί, με τη βοήθεια του Γερμανού.
10:12 πμ: Ο παρουσιαστής των ομιλητών θα είναι για 2η συνεχόμενη φορά ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από ένα όμορφο intro.
10:00 πμ: Ο Ramy Nassar είναι ο πρώτος ομιλητής και βρίσκεται ήδη στη σκηνή. Είναι curator του TEDxWaterloo και μας μιλάει για την ιστορία του TEDx. Ξεκίνησε το 2009 και μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 20.000 ομιλίες σε 5.000 events σε όλο τον κόσμο. Τα videos των ομιλιών έχουν μαζέψει πάνω από 100 εκατομμύρια προβολές. Εκπληκτικό!
9:45 πμ: Καλησπέρα σε όλους, είμαι ο Χάρης Τασιούλης και μαζί θα περάσουμε τις επόμενες 13 περίπου ώρες μέχρι τη λήξη του TEDxAthens 2012.
Διαβάστε περισσότερα...